[pic=659_1260183981.JPG]Appelkwekerij Roes neemt eigen persinstallatie in gebruikOud-Turnhout - Appelkwekerij Roes uit Oud-Turnhout heeft zopas een eigen persinstallatie voor de productie van appelsap in gebruik genomen. Het gaat om een investering van zo’n 100.000 euro. De zelfgekweekte en –geoogste appelen worden ter plaatse geperst en verpakt in ‘bag in box’ met tapkraantje. Daarmee is de firma Roes de enige appelkweker in België wiens appelen het bedrijfsterrein niet verlaten alvorens ze in de eigen winkel worden aangeboden als puur, vers appelsap . Naast de verkoop van appelsap blijft de verkoop van appelen gewoon behouden.[b]Duizend ton appelen[/b]De firma Roes werd zo’n zestig jaar geleden opgericht door de grootvader en is inmiddels aan zijn derde generatie zaakvoerders toe. De onderneming, die momenteel wordt geleid door Gunter Roes en zijn echtgenote Hilde Knops, oogst in de 28 ha grote boomgaard aan beide kanten van de Steenweg op Sevendonk jaarlijks meer dan 1.500 ton kwaliteitsvruchten, waarvan 90 % appelen. Het gaat hier vooral om soorten als jonagold, elstar en pinova. Maar ook jonagored, de Japanse fuji, granny en breaburn worden massaal geplukt. In het verleden beperkte de firma zich tot het kweken van appelen die werden verkocht aan de groothandel. Een vijftal jaren geleden werd echter een eigen winkel geopend op het bedrijfsterrein om de appelen rechtstreeks te kunnen verkopen aan de consument. Een schot in de roos, zo is gebleken. Naast appelen werd intussen ook eigen appelsap verkocht. De diverse appelrassen die worden verwerkt zorgen voor een grote schakering van smaken in het appelsap. Bij gebrek aan infrastructuur werd het persen tot voor kort uitbesteed. Maar met de aankoop van een splinternieuwe persinstallatie komt nu ook deze activiteit volledig in eigen beheer. De appels verlaten het fruitbedrijf niet meer, wat een betere smaakkwaliteit oplevert.[b]Bag in box[/b]Alvorens de appelen te persen worden ze eerst gewassen en gemalen. Na het persen wordt het sap opgevangen en gepasteuriseerd. Dat betekent dat het appelsap wordt verhit tot 80° C, waarna het – zonder toevoeging van suiker of bewaarmiddelen - wordt verpakt in cubitainers. De consument kent deze verpakkingswijze inmiddels van de wijnvaatjes met tap. Het appelsap wordt bewaard in een kunststof zak die op zijn beurt verpakt wordt in een kartonnen doos. “We hebben voor deze verpakkingswijze gekozen omdat het appelsap in deze verpakking , eens geopend, tot 2 maanden vers blijft, in tegenstelling tot sap in glazen flessen dat amper 2 weken vers blijft ”, zegt zaakvoerder Gunter Roes. “Ongeopend kan het appelsap zelfs een volledig jaar worden bewaard. Bovendien is de aanwezigheid van een tapkraantje een handig, simpel en betrouwbaar tapsysteem. De cubitainer neemt weinig plaats in en hoeft bij gebruik immers niet uit de koelkast te worden gehaald. En kinderen zijn er gek op.” Het appelsap is voortaan verkrijgbaar in verpakkingen van 3 en 5 liter.[b][/b]